Vær opmærksom på disse ting, før du lejer et kælderværelse

Mange studerende rundt om i landet er lige nu startet på nyt studie, primært i de store danske studiebyer som København, Aarhus og Odense.

Det betyder også massivt pres på boligudlejningsmarkedet, og mange studerende har svært ved at finde den drømmebolig, de har haft i tankerne op til studiestart.

Derfor kan man være nødsaget til at gå på kompromis med ønsker og forventninger, hvilket ofte betyder færre kvadratmeter, anden beliggenhed og i mange tilfælde lavere kvalitet af boligen.

Det kan endda være, at man må leje et kælderværelse fremfor den ønskede lejlighed på 2. etage i favoritnabolaget – men frygt ej, et kælderværelse kan være nok så godt et sted at bo som drømmeboligen. Du skal dog huske at være opmærksom på en række ting, når du vælger at leje et kælderværelse.

Tjek kælderen for radon

Når du skal flytte ind i et kælderværelse, er det vigtigt, at du ved, hvor høj radonværdien er. Radon dannes ved henfald af grundstoffet radium, som findes overalt i undergrunden. Hvis der er revner i konstruktioner eller utætte gennembrud i jorden, vil radon kunne trænge op i boligen – med kælderen først. Specielt kældervægge lavet i H-blokke af beton eller tegl kan være særligt problematiske.

Radon kan være årsag til flere alvorlige sygdomme, herunder lungekræft. Det er altså vigtigt, at du måler radonværdien i det kælderværelse, du gerne vil leje.

På RadonAnalyse.dk kan du læse meget mere om radon, og hvordan du får foretaget en måling.

Kig efter skimmelsvamp

Det er lige så vigtigt, at du ser efter, om kælderen er fugtig og har skimmelsvamp – hvis det er tilfældet, skal du ikke takke ja til boligen.

Det kan give irriterede øjne og luftveje, hovedpine, svimmelhed og koncentrationsbesvær. Hvis der ligeledes er fugt i kælderen, skal du også tage dette problem seriøst, da det på sigt kan udvikle sig til svamp og skimmel og forårsage ovennævnte symptomer.

Det kan ikke understreges nok, hvor vigtigt det er, at du tjekker om kælderen er fugtig, har skimmelsvamp eller forhøjet radonniveau.

Er der nok sollys?

Når du gerne vil leje et kælderværelse, er det også vigtigt at vurdere, om der kommer nok dagslys ind ad vinduerne. Dagslys er en fællesbetegnelse for det lys, der kommer ind i boligen gennem vinduerne – det kan enten være direkte sollys, himmellys eller reflekteret dagslys fra andre bygninger, belægninger og overflader udenfor.

Der findes faktisk krav til dette i bygningsreglementet, fordi det betyder rigtig meget.

Det er vigtigt, at der kommer den rette mængde dagslys ind i kælderen, da det har en meget positiv effekt på menneskers humør og evne til at opleve tid, rum, form og farver.

Vi bliver også bedre til at koncentrere os, og det kan endda modvirke og helbrede en såkaldt ’vinterdepression’.

Særligt i en kælder er det vigtigt, at sollys kan være med til at varme værelset op – der kan altså også være lidt penge at spare på varmeregningen.

You may also like...