Sådan falder du til i en ny (studie)by

Sommeren er gået på hæld – efteråret er startet. For studiebyerne har det betydet endnu en tilstrømning af nye, unge og håbefulde studerende, som for tilflytterne betyder, at de skal til bygge et nyt liv op med studiet i centrum.

Mange studerende bliver ramt af en ensomhed, når de første gang flytter hjemmefra og skal strukturere en hverdag med en lidt større selvdisciplin, end de måske har været vant til tidligere.

Ensomhed

Det kræver et socialt drive og en vilje til at investere for at slå rod i en ny by, men der er nogle hacks, som kan lette overgangen.

Dyrk studiemiljøet

Studierne er heldigvis klar over problematikken med, at det kan være svært for nye studerende at falde til, så derfor arrangerer stort set alle studierne en eller anden form for RUS-uge.

Problematikken er dog den, at RUS-ugen kun fungerer som en introduktion til studiet og menneskerne der.

Den giver et rigtig godt afsæt for at få en god start på studiet, men når det bliver hverdag skal der igen investeres og prioriteres for at vedligeholde hypen fra RUS-ugen.

Rus-uge
Derfor er et godt råd, hvis man kan mærke, at ensomheden lurer lige om hjørnet at engagere sig i enten festforeningen, fagudvalg på studiet eller andre studenterorganisationer.

Mange af dem, der har været engageret sig i de muligheder har faktisk også haft gavn af det efter studietiden er forbi, fordi det er har udvidet deres netværk enormt og ofte også på tværs af studieretninger.

Social træning

For mange er starten i en ny by også en tid, hvor man overvejer sine hidtidige interesser.

”Skal jeg forsætte med at spille fodbold?”
eller:
”Orker jeg virkelig, at engagerer mig socialt på et nyt håndboldhold?”

..er måske nogle af de hyppigst stillede spørgsmål for folk, der tidligere har dyrket holdsport.

Det stærkeste råd imod ensomhed er selvfølgelig ”Bar’ gør det”.

Sportsforeningerne er ofte en af bedste måder at undgå ensomheden på pga. deres sociale tiltag ved siden af træninger og kamp.

Hvis bolde og holdsport aldrig har været ens stærke side, men man stadig er indstillet på at holde sig i form, så er alternativerne at deltage i løbeklubber i stedet for at insistere på at løbe alene.

Dette har både en positiv social effekt, men måske i lige så høj grad en effekt for træningen, fordi der er mulighed for at konkurrere på alle niveauer.

fitness-1424147

Et alternativt til fitnesscentrene er CrossFit, hvor man altid træner 2-og-2 sammen, fordi øvelserne er af en sværhedsgrad, som forudsætter en spotter og samtidig så vægter CrossFit også sammenhold og opbakningen meget højt.

 

Trosfællesskaber

I mange storbyer er der også nogle meget store trosfællesskaber.

Mange af de her fællesskaber har et stort fokus på, at folk føler sig inkluderet i deres fællesskab.

Aarhus Valgmenighed, som er landets største kirke, har etableret en række grupper, som mødes flere gange om måneden for at dele deres oplevelser og tanker omkring tro og eksistens.

constructa

Foto fra constructa.

Disse grupper er baseret på frivillige kræfter og nogle af dem har forskellige fokuspunkter som f.eks. at hjælpe mennesker i Aarhus, som er i en mindre gunstig livssituation end andre.

Andre af fællesskaberne har et større fokus på det indre fællesskab.

Derudover er der pga kirkens størrelse og mangfoldige deltagerskare også en gudstjeneste, som er placeret kl 16:00 om søndagen.

Netop for at unge mennesker har mulighed for at sove længe, men stadigvæk mødes i kirkens nye lokaler på Mjølnersvej, hvor der kan dukke op til 400 unge mennesker op på en søndag.

Der er desuden også gratis læsesal, hvor man kan møde andre studerende.

Helt generelt er det bedste råd at identificere det fælles tredje, som man har lyst til at fordybe sig i og derudfra skabe de sociale fællesskaber og relationer som man har behov for at kunne falde til i sin nye by og nye liv.

You may also like...