Alt du bør vide om a-kasser og fagforeninger som nyuddannet

Sommeren er kommet til Danmark, og det betyder et væld af unge og nyuddannede mennesker, der skal ud på arbejdsmarkedet og gøre brug af deres nye viden mange år fremover.

Som om det ikke er udfordring nok at skulle starte på et helt nyt kapitel i sit liv, er der også en lang række vigtige faktorer, man skal forholde sig til, såsom fagforening og a-kasse. Det er nemlig utrolig vigtigt, at man har fuldstændigt styr på disse, hvis man under uddannelse ikke har været medlem af hverken a-kasse eller fagforening.

Husk, det er altid en god idé at melde sig ind i både fagforening og a-kasse under uddannelsen, da disse er gratis og kan sikre din økonomiske situation, hvis ikke drømmejobbet er i hus efter endt uddannelse.

Fagforening: derfor er det vigtigt at være medlem (som nyuddannet)

En fagforening er ikke det samme som en a-kasse – rigtig mange mennesker forveksler nemlig disse to, selvom de har to vidt forskellige formål.
Fagforeningen er en organisation, der sørger for at sikre dig, mens du er i arbejde – de støtter dig på din arbejdsplads og varetager udelukkende dine interesser. Det er fagforeningerne, der forhandler din overenskomst, sørger for en mulig tiltrængt lønforhøjelse, og i det hele taget arbejder de på at forbedre forholdende på arbejdspladsen.

Samtidig er fagforeningen din støtte, hvis du kommer ud for en situation på din arbejdsplads, som du ikke selv kan eller vil håndtere. Det kan være alt fra uoverensstemmelser om løn eller feriepenge til uberettiget afskedigelse. Din fagforening kan give dig juridisk hjælp i en lang række problematikker, der kan opstå på arbejdspladsen.

Når du skal vælge din kommende fagforening, kan du med fordel vælge en fagforening, der er specialiseret inden for dit fag, så de har bedst mulig chance for at varetage dine interesser inden for den branche, du arbejder inden for.

A-kasse: hvorfor være medlem?

A-kassen er mindst ligeså vigtigt at være medlem af som fagforeningen. A-kasse er en forkortelse af ordet arbejdsløshedskasse, hvilket også indikerer, hvad a-kassen kan gøre for dig.

Hvis du mod forventning skulle blive arbejdsløs, hjælper a-kassen dig med at sikre din økonomiske situation.

Hvis du ikke er medlem af en a-kasse, har du ret til kontanthjælp, men med en a-kasse har du ret til dagpenge, hvor satsen typisk ligger mellem 14.000 og 16.000 kroner.

Langt de fleste har dog et krav om, at du skal være medlem i minimum ét år, før du har ret til dagpenge. Hvis du som studerende ikke tilmelder dig, et år inden du er færdiguddannet, er det ofte kun den første måned, hvor du må undvære dagpenge efter endt uddannelse. Bliv klogere på, hvordan en a-kasse kan hjælpe dig og sikre din økonomiske situation.

Det kan altså konkluderes, at det er utrolig vigtigt at være medlem af både fagforening og a-kasse, da du på denne måde har rådgivning og støtte bag dig på din nye arbejdsplads, samtidig med at du er økonomisk sikret, hvis du skulle blive ledig på arbejdsmarkedet.

You may also like...