Sådan vælger du a-kasse som studerende

Tiden som studerende er faktisk det mest oplagte tidspunkt at finde en A-kasse. Det lyder måske mærkeligt, når økonomien i forvejen er presset, men der er en enorm konkurrence A-kasserne imellem for at få dit medlemskab – så stor, at det i nogen tilfælde er gratis!

Så hvad får du ud af at stå med en A-kasse efter endt studieforløb?

Istedet for den noget lavere kontanthjælp, får du over 10 000 kr månedligt!

Med andre ord bliver den arbejdsløse periode efter studiet op mod dobbelt så indbringende som dine måneder på SU. Det vil altså sige, at du endelig slipper for at skulle bekymre dig om dine kontoudtog og kan koncentrere dig om at finde et job istedet.

Hvilke kriterier skal jeg kigge efter? 

Først og fremmest er det ikke prisen. Da så mange tilbyder gratis eller meget nedsat medlemskab for studerende, kan du fokusere på de andre kvaliteter, du finder hos de forskellige A-kasser.

Størrelsen, omdømmet og de ekstra services er 3 gode parametre at vurdere en A-kasse på.

Størrelsen på A-kassen målt på medlemmer giver dig et hint om, hvor specialiseret A-kassens hjælp kan være. Jo større, jo bedre og typisk er medarbejderne mere professionelle hos de store arbejdsløshedskasser, ligesom medlemsfordelene kan være det.

Husk, at det kan være en fordel at undersøge hvor stor en andel af A-kassens medlemmer, der er studerende. Det fortæller dig noget om, hvor attraktiv A-kassen er, ikke bare for arbejdsløse, men for dig specifikt.

Omdømmet på din potentielle A-kasse er vigtigt af åbenlyse grunde – tjek Trustpilot for at finde ud af, hvordan medlemmerne føler deres service har været.

Ekstra services er vigtige, så du bør se på deres tilbud om juridisk hotline, rådgivning, rabatter og/eller nedsatte forsikringer.

Nogle A-kasser har måske lige præcis den rådgivning, der kan blive afgørende i din jobsøgning, så undervurdér ikke deres tilbud.

Er det dumt blot at vælge den billigste a-kasse?

Det er faktisk rigtig smart.

Sagen er, at det er staten som egentlig udbetaler pengene til dig, hvis du bliver arbejdsløs, og har brug for dagpenge. Dvs. at A-kasserne kun administrerer udbetalingen. Det er lidt et specielt system, som betyder, at du får den præcis samme dækning, uanset hvilken a-kasse du vælger.

Så det kan godt betale sig at vælge den billigste a-kasse.

Du kan hver måned se de billigste a-kasser på fagmagasinets hjemmeside.

Hvordan sikrer jeg, at jeg får medlemskab?

Reglerne kræver, at man har været medlem af en A-kasse et år inden man kræver dagpenge. Du skal altså huske at finde A-kassen i god tid, samt opsøge din A-kasse så snart du er nyuddannet. Gør du ikke det, må du leve med en måneds karenstid uden hverken SU eller dagpenge.

Er din uddannelse allerede afsluttet uden at du har fundet en A-kasse må du senest gøre det inden 2 uger.

Ellers forspildes din mulighed for optagelse ud fra dit uddannelsesforløb og du må søge på samme vilkår som alle andre, hvilket er super ærgeligt.

Skal jeg også være medlem af en fagforening?

Typisk vil din A-kasse også foreslå et medlemskab af en fagforening. Fagforeninger sikrer løn- og arbejdsvilkår, men nogle glemmer alligevel forskellen på foreningen og A-kassen.

Man skal ikke være medlem af en fagforening for at have medlemskab hos en A-kasse, men det viser sig ofte at det kan være en god idé, da der her også er hjælp at komme efter hvad angår ansøgning, CV, ansættelsesforhold, tilbud, juridisk rådgivning og generel hjælp.

Vær dog opmærksom på, at A-kasser kan have nogen af de samme tilbud, så dine tilvalg ikke overlapper hinanden i funktionalitet.

God jagt!

Kilde: Fagmagasinet.dk

You may also like...