Tips til at planlægge speciale-månederne og skrivefasen

Specialet markerer for mange studerende deres faglige højdepunkt, kulmineringen på 5 års hårdt arbejde og derfor en afgørende og stressende tid.

Det kan virke meget uoverskueligt at starte på et så stort og svært projekt, et speciale ofte er.

Her er derfor nogle tips, der kan hjælpe dig med at planlægge det hele og komme være klar fra start.

Start tidligt

Forbered dig tidligt.

Det er vigtigt at være bevidst om den række potentielle specialeområder man kunne tænke sig at arbejde med så tidligt som man kan. Jo bedre forarbejde, jo mindre tid går med at komme i gang.

Helt optimalt ved du, hvor du skal tage fat så snart du går i gang, og har et overblik der gør at du ikke bliver overbebyrdet, men kan sætte effektivt ind overfor dine delopgaver. Én af de måder du kan forberede dig på er at finde en specialevejleder, som andre har gode erfaringer med.

Vejlederne varierer stort i deres lyst og evne til at vejlede, så vær sikker på at din vejleder kan hjælpe dig i lige præcis dit speciales område.

En anden måde at forberede sig inden skrivefasen er, at læse gamle specialer igennem – her får du nemlig et meget konkret eksempel, du kan forholde dig til og som fortæller dig en del om det faglige niveau, fremgangsmåde og layout.

Tjek også denne guide.

Del opgaven op i delmål

Indledende forberedelse, læsning, research, finredigering, feedback, etc. Alt tager tid, men hvis du sætter tid af til konkrete delmål istedet for bare at arbejde efter, hvad du føler for på et givent tidspunkt, sikrer du dig en struktur og et overblik, der kan gøre arbejdet væsentligt nemmere for dig.

Brug dine erfaringer fra tidligere opgaver og, i det tilfælde at du stadig har opgaver tilbage, prøv nogle planlægningsteknikker af. Det er så individuelt, hvordan tiden prioriteres optimalt mellem delmålene, at det er svært hvis ikke umuligt at give råd til det.

Det bedste kan være at time, hvor meget du normalt bruger på delmålene, så du sikrer dig at du ikke lader dig begrænse af din egen planlægning og samtidigt undgår at blive overrasket over tiden delmålene tager dig når du når til skriveprocessen.

Skaf dig en solid kalender-service

Mange bruger iCal, Google Calendar eller Outlook men du vil blive overrasket over alternativerne. Hvor de traditionelle metoder har dén fordel at du ved hvordan de fungerer, mangler de til gengæld den mangfoldighed af nytænkende funktioner, du kan finde i de nye up-and-coming alternativer.

Vil du prøve noget helt nyt, er det værd at tjekke Plandisc ud.

Specialeskrivning tager lang tid, og det kan være enormt besværligt og forvirrende at bladre månederne igennem i kalenderen. Plandisc fungerer helt anderledes: her er layoutet cirkulært, og du får derfor et årshjul med overblik over alle datoer året rummer – smart når du skal sammenlige tidsprioriteringen på dine delmål eksempelvis. Din specialevejleder vil elske, at du nemt kan dele kalenderen med ham/hende.

Plandisc giver dig overblik over årets måneder gennem specialet.

Hvis du vil, kan du endda lade vedkommende uploade relevante filer, billeder, excel-ark på dine delopgaver i kalenderen eller redigere i din rækkefølge. Uanset hvad du vælger, har du overblikket og adminstrationsredskaberne til at styre den – uanset hvilken enhed du står med i hånden. Plandisc er nemlig skybaseret.

Det kan være godt at kigge deres guide til servicen igennem – se den på http://plandisc.com/da/faq/.

Overvejer du at bruge programmet, er det bedst at få på plads så tidligt som muligt. Plandisc tilbyder en gratis prøveversion, hvor du kan se om værktøjet passer til dine behov – så undgår du febrilsk at lede efter den rigtige kalender i sidste øjeblik.

Forhåbentligt har disse råd forberedt dig en smule på at navigere uden om den infamøse specialesump, der hviskes om på universitetsgangene.

Husk – der er ingen skam i at søge hjælp på universitetet.

God arbejdslyst!

You may also like...