Sådan tjekker du for fugt på dit kælderværelse

Som studerende i en af de danske studiebyer vil man ofte bare gerne have en bolig på plads, så man kan koncentrere sig om studiet, vennerne og alt det, som sker hele tiden.

Der er dog nogle ting ved boligen eller værelset, som man skal holde øje med – særligt hvis man bor på et kælderværelse.

Læs med her.

Er du ny studerende og netop flyttet ind på et kælderværelse? Det kan være superdejligt, at man endelig har fået styr på boligsituationen, men der er nogle områder, hvor man alligevel skal være opmærksom.

Fugt i en kælder kan nemlig få fatale konsekvenser, og i sidste ende kan rummet være ubrugeligt. Fugt kan nemlig forårsage sygdomme, dårlig lugt og et generelt skidt indeklima.

Det er altid vigtigt at finde årsagen til eventuel fugt, og lejer man et kælderværelse hos andre, bør man selvfølgelig tage fat i udlejeren, så man sammen kan opklare problemet.

Opdager man fugt i tide, er der gode muligheder for at komme problemet til livs, og det kræver altså, at man kender årsagen til fugten.

Giver bedre trivsel

Der er ingen tvivl om, at det generelt giver en bedre trivsel, hvis man har et godt indeklima. Det er tilfældet på arbejdspladsen, og det er selvfølgelig også sådan i hjemmet, hvor man opholder sig de fleste timer samlet set. Selvom det ikke nødvendigvis virker som det fedeste at bruge penge på, så er det en god investering at komme fugt til livs, så man undgår eksempelvis skimmelsvamp i hjemmet.

Sådan tjekker du

Der er flere måder at tjekke for fugt i hjemmet på, men en af mulighederne vil være at undersøge luftfugtigheden. Det kan du gøre med simple målere, og det giver en indikation af, om det kan ske, der er fugt et sted.

Det handler kort sagt om, at der opstår kondens, hvis den generelle luftfugtighed er for høj, hvilket du kan måle med et hygrometer.

Radonanalyse

Et dårligt indeklima kan også føre til radon, hvilket er en farlig sygdom, som faktisk koster mange danskere livet hvert år. Radon sætter sig i lungerne og kan forårsage kræft, hvilket kan koste livet, og det er derfor ekstremt vigtigt, at man undersøger hjemmets indeklima – blandt andet risikoen for radon.

Læs mere om radonanalyser her.

Der er tale om en yderst farlig sygdom, som man skal tage seriøst, for radioaktive stråler kan være meget skadelige for kroppen – det gælder, uanset om man har fået dem i hjemmet eller på arbejdspladsen. Har man mistanke om radon, skal man straks kontakte relevante eksperter, som kan tage stilling hertil.

Man kan foretage en måling på flere måder. Den mest simple er sporfilsmetoden, hvor man ganske enkelt kigger efter bestemte spor. Den anden, og i dag mere anvendte, metode, er med en digital måler. Den sættes op i hjemmet, og allerede efter en uges tid vil man kunne se resultater, som giver en indikation.

Denne måleform kan også bruges, hvis man vil undersøge, om forskellige tiltag gør den ønskede forskel på indeklimaet.

>> LÆS OGSÅ: Få en tør kælder (idenyt.dk).

You may also like...