Sådan indretter du bedst kollegieværelset

Tiden på kollegiet er for mange en formativ periode, hvor man forsøger at stykke sig en identitet sammen. Derfor er kollegieværelset også for mange et meget betydningsfuldt udtryk, hvor de eksperimenterer med at leve på forskellige måder.

Hippier, punks, hipstere og jura’er har hvert deres stil og ofte er de i konstant udvikling.

Tag et kig med og få et par tips til, hvordan du kommer til at bo bedre:

Find din farvepalet.

Det lyder fancy, men det er det slet ikke. Ethvert sammenhængende rum har nogle fælles træk på tværs af møblerne. Det kunne være en farvepalet med dybrød, mørkebrunt og hvidt. Som oftest er det bedst at holde basisfarverne simple og sammenhængende.

Tre farver er en god idé. Alt efter, hvor råt og hvor stor kontrast du ønsker kan du få farverne til at ligge tæt på eller langt fra hinanden. Hvid, mørkebrunt og hvidt er kontrasterende farver, der kan fungere fint hvis der også varieres med tekstur – læs mere om dét senere.

Her er et eksempel på et noget intetsigende, men meget typisk værelse. Farvepaletten er holdt efter de tre grundfarver og stilen er strengt minimalistisk.

Desværre tager den orange farve al fokus, og er desuden ikke særlig behagelig. Vægge skal ikke tiltrække fokus – det er netop derfor de ofte er hvide. Emner på væggen, derimod må gerne træde frem – eksempelvist kunst, opslagstavler eller plakater, etc.

Undgå (næsten) altid orange som her, da det er en advarselsfarve fra naturens farlige dyr og planter – det ligger dybt i os at give opmærksomhed til orange og farven “skriger” især i minimalistiske rum hvor ingen andre farver får plads.

I det mindste er der et udtryk, og værelset er ordentligt og giver indtryk af at personen der bor i det er arbejdsfokuseret og drevet, hvilket appelerer til en del studerende.

Variér teksturerne

Teksturer er virkelig alt når man indretter skandinavisk simpelt. Noget skal træde frem, og her er det træmøblerne, hvis lækre rustikke look og følelse giver hele rummet en hyggelig afslappet følelse.

Læg mærke til, hvordan ingen farver træder for meget frem – her er mønstrene på puderne en vigtig detalje som mAncher lamper og planten. Særligt effektiv, fordi de bløde teksturer på puden kombineret med den rå træoverflade giver en god kontrast som inviterer gæsten til at sætte sig ned.

Forsøg altid at blande teksturer, så du på den ene side skaber en indbydende del af værelset men på den anden side også har et look, der adskiller sig. Er alt blødt, bliver værelset tamt og er alt hårdt bliver det ubehageligt.

Tip: brug ølkasser, keramik og ubehandlede materialer til at skabe det rå look. Som du nok bemærkede på det første billede giver for meget lak og behandling et fake udtryk.

Hvad siger rummet om dig?

Er du et charmerende og kreativt kaos eller en arbejdshest med selvdisciplin som en topatlet? Eller en blanding?

Dit værelse har det med at sladre. Så få dit værelse til at afspejle det du gerne vil være – det er ofte et godt skridt på vejen mod at blive det du vil. Et rum fyldt med et gammelt retro B&O-tv og en Barcelona-stol giver dig en bestemt sindsstemning, mens det mere laidback boheme-look giver et helt andet.

Her kigger vi nærmere på det sidste.

Her er der virkelig identitet. Uanset hvad du synes om det, må du indrømme at det er udtryksfuldt. Man får det indtryk, at personen er typen der leder loppemarkeder igennem, men har en klar æstetik.

Her er rodet, men alt har en sammenhængende stil. Farverne (pastel og mørkebrun) og de bløde og rå ubehandlede teksturer giver både en hippie eller kunstner-vibe, men er også klart feminine. De store designerlamper, de trebenede designerborde og sofastolene giver dog et hint om, at der er tale om en lidt ældre og mere velhavende beboer end den gennemsnitlige student.

Skulle man pifte rummet lidt op kunne man med fordel give rummet noget liv – alt fra planter til skildpadder virker. Vintage-varer er altid fede og ting der har sentimental værdi og et udtryk samtidig kan du med fordel stille frem.

De mange tæpper gør rummet spændende, men hvad med orientalske mønstre på gulvet og gamle bilmagasinet på bordet?

Er du musikinteresseret kan et par ophængte instrumenter og en LP-afspiller koblet til et gammelt BOSE-anlæg give rummet et fedt udtryk. Hvis du elsker jazz, så hæng gamle jazz-plakater op.

Rejser du, så køb Afrikanske træfigurer eller marokkanske puf-puder. Alt, der er dig skal have en plads. I boheme-lokket gælder især en regel: jo flere mønstre, jo bedre. Det eneste der matcher et mønster er et nyt.

Så lav en collage af din egen kunst eller en kunstner du kan lide og vær ikke bange for at fylde rummet. Så længe der er gode siddemuligheder og vindueslys skal rummet nok kunne rumme det.

Tip: brug hængeplanter i vinduet – macrame eller færdigbundne krukker er fede og giver både liv i vinduet og plads i karmen. Desuden emmer de af stil modsat de kedelige hvide ikea-potteskjulere så mange i Norden bruger. Kik eksempelvis her (trendyliving.dk).

Uanset hvordan din stil er, kan disse tips hjælpe dig til at få den frem. Husk, at ingen æstetik eller stil behøves være et dogme. Brug dem som retningslinjer og føl dig fri.

You may also like...